Astăzi, căutând subiecte “de bârfă” la cafea, mi-am aruncat un ochi peste noutățile legislative din ultima săptămână și, spre surprinderea mea, am realizat că România traversează ușor, ușor spre momentul digitalizării complete a tuturor proceselor greoaie cu care ne confruntăm zi de zi.

 

DA, ROMÂNIA EVOLUEAZĂ! Și ne bucurăm din suflet, având în vedere că românii își doresc cu ardoare dispariția birocrației fără limite. Deși în multe domenii lucrurile sunt destul de avansate, pe plan juridic încă ne chinuim cu dezvoltarea și implementarea tuturor proceselor.

 

Cu toate acestea, PRIMUL PAS A FOST FĂCUT!

Am recunoscut în mod tacit criptomonedele! Cum am făcut asta?

 

Pe 21 Iulie 2021 a fost adoptată Legea nr. 207 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind codul Penal.

Art. 180 alin. 4 din legea sus-menționată, se definește “MONEDA VIRTUALĂ”! Ce este moneda virtuală? În concepția legiuitorului român, moneda virtuală este “o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”. ADICĂ VORBIM DESPRE O CRIPTOMONEDĂ! ÎN CODUL PENAL!

 

Mai mult, legiuitorul nu numai că definește criptomoneda, ci chiar incriminează printr-un articol distinct faptele care, odată săvârșite, constituie infracțiuni! Astfel, prin Legea nr. 207 se introduce un nou articol, 250^1, care delimitează operațiunile ilegale cu instrumente de plată fără numerar (categorie în care intră și moneda virtuală), astfel: 

 

Operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar

(1) Deținerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar însușit prin săvârșirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 și art. 295 se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin primire, însușire, cumpărare sau ca urmare a unei operațiuni precum transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin săvârșirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 și art. 295 se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(3) Fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 și art. 295, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancționează și dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 și art. 295.

 

E o veste îmbucurătoare pentru investitori! 

Sper că ți-am fost de folos!

See you next week! Sigur bem o cafea bună împreună!

 

A.M.

27 iulie 2021

CRIPTOMONEDE ÎN CODUL PENAL? 😱

CONSULTANȚĂ

 la cafea
 

JURIDICAFÉ

București, Sector 2

Unde ne gasesti?

Ai o intrebare?

Urmareste-ne!

Copyright 2021. JURIDICAFÉ SRL

*or maybe just for you

HERE FOR THE NATION

CONTACTEAZA-NE!

BLOG